pelottaa

Kysymys

Hei. Harrastin suojaamatonta seksiä (epillerit kuitenkin oli) suomalaisen 16v pojan kanssa. Hän ei kuitenkaan lauennut ollenkaan sillä lopetimme kokonaan kesken. Yhdyntä kesti n. pari minuuttia. Taitaa olla mahdollista, että jos hänellä oli hiv tartunta, olisin saanut sen myös? Kuinka yleistä on, että 16v suomalaisella olisi hiv? Kävin muissa testeissä ja mitään ei ollut. Hän väittää, että on käynyt testeissä ja on täysin puhdas. Mitä minun tulisi tehdä?

Vastaus

Hei. Hiv on Suomessa harvinainen sairaus ja 16-vuotiaiden tartunnat erittäin harvinaisia. Hiv tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä sperman tai esiliukasteen välityksellä. On hyvin epätodennäköistä, että olsit saanut hiv-tartunnan kuvailemastasi tilanteesta. Kuitenki ainoa tapa selvittää asia, on käydä hiv-testissä. Hiv-tartunta näkyy testissä yleensä n. kuukauden päästä tartunnasta, täysin varma testi on kun viimeisimmästä riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta.

Todella peloissaan

Kysymys

Hei,

Kävin vastikään testissä (riskitilanteesta oli kulunut 3 kk). Ilon tunne kesti vain hetkisen, koska erehdyin netissä Body.com sivuille missä kerrottiin, että HIVin kanssa samaan aikaan saatu hepatiitti C saattaa aiheuttaa väärän negatiivisen tuloksen. Nyt olen taas aivan kauhuissani, koska seksikumppanina oli prostituoitu ja sormetin häntä (suojaamattoman yhdynnän ohella) haavaisella sormella. Miten luotettava teidän testinne on 3 kk jälkeen?

Vastaus

Hei, käyttämämme hiv-pikatesti antaa täysin luotettavan tuloksen, kun viimeisimmästä riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta. Hepatiitti C tartunta ei vaikuta testin luotettavuuteen.

Rintojen imeminen

Kysymys

Voiko Hiv tai jokin muu sukupuolitauti tarttua rintojen imemisestä? Ei imetyksestä.

Vastaus

Hiv tai muut seksitaudit eivät tartu rintojen imemisen välityksellä.

Oireet

Kysymys

Moi, sellasta mietin, että onko oireiden saaminen miten tavallista ihan mielikuvituksen puolesta? Koska aluksi pelkäilin ko tautia mielessäni ja ainut ”riskitilanne” oli se, että eräässä hieronta paikassa nainen tyydytti minut käsin ja suutelin hänen rintojaan ja sittenhän alkoi oireet, kaularauhaset ja nivuset turvoksissa ja päänsärkyä jo 10 päivää, luin täältä neuvonnasta kuitenkin ettei ole mahdollista saada tartuntaa kyseisellä tavalla… Eli ei minkäänlaista suuseksiä eikä yhdyntää tapahtunut…

Vastaus

Kuvailemassasi tilanteessa ei ole mikäänlaista hiv-tartunnan riskiä, peniksen käsin tyydyttäminen on turvallista seksiä, eikä rintojen suuteluun liity minkäälaista hiv-tartunnan riskiä.

hivin tarttuminen

Kysymys

Minulta otettiin verinäyte sormenpäästä. Ennenkuin sairaanhoitaja pisti sormeeni, hän lämmitti minun sormea omilla käsillään ja ei desinfioinut ennen sitä omia käsiään. Hänen kätensä oli hieman ihottumaiset. Heti tämän jälkeen hän pisti neulalla. Onkomitään riskiä, jos hänen kätensä ovat olleet likaiset tai haavaiset? Asia painaa mieltäni.

Vastaus

Hiv tarttuu suojaamattomassa emätin tai anaaliyhdynnässä, äidistä lapseen raskauden, imetyksen tai synnytyksen aikana tai yhteisten huumeidekäyttövälineiden kautta. Hiv ei tartu käsien välityksellä, vaikka käsissä olisikin ihottumaa. Kuvailemassasi tilanteessa ei ole minkäänlaista hiv-tartunnan riskiä.

Ommeltu haava

Kysymys

Kädessäni tuore ommeltu haava jossa on 7 tikkiä.Operaatio tehtiin sairaalassa.Haava on siteiden peitossa mutta voiko siteiden läpi päästä tähän minun haavaani joka on ollut avohaava ,tosin ommeltu kiinni nyt,hiv -virusta, kun viikonloppuna pesin ystäväni wcpytyn joka oli tosi sotkunen.Käytin toista kättä enimmäkseen mutta apuna oli tämä leikattu käteni.Jos wcharjassa eritteitä ja ne mennyt sideharson läpi haavaan,imeytynyt jotenkin..?Ja vielä yks asia,ystäväni antoi minulle suulle suukon,se oli aika kuiva, mutta ei varmaankaan hiv vaaraa tässä ?

Vastaus

Hei! Hiv ei voi tarttua miltään pinnoilta, ei wc-istuimesta tai wc-istuimessa olevan veden tai eritteiden kautta eikä syljestä suudellessa! Hi-virus ei ole tartuntakykyinen elimistön ulkopuolella, hapen vaikutuksesta virus kuolee muutamassa sekunnissa.

ihottumasta

Kysymys

Mulla on usein ihottumaa esim. takapuolessa. Onko varmaa, et hiv ei voi tarttua yleisistä saunoista tai pukuhuoneista, jos istuu heti toisen jälkeen samaan kohtaan – voihan esim. jotain valkovuotoa (emätineritettä)yms. jäädä pinnoille? Asia todella vaivaa mua, koska kärsin atooppisesta ihosta.

Vastaus

Hei! Hiv ei tartu miltään pinnoilta, virus ei ole tartuntakykyinen elimistön ulkopuolella olevissa eritteissä.

Suuseksiä/ mitä oireita liittyy jos on saanut sukupuolitaudin suuhun?

Kysymys

Hei, olen nuori nainen ja harrastin suuseksiä ilman kondomia jätkän kanssa ja n. 1viikko sen jälkeen kurkkuni tuli hieman kipeäksi ja katsoessani kurkkuun, koko nielu on aika punainen ja huomasin toisessa nielurisassa vaaleaa märkäeritettä jonka sain tops-puikolla noukittua pois.
Ajattelin että tämä on jokin nielurisatulehdus jota minulla on usein. Mutta epäilen että voisiko tämä olla jokin sukupuolitauti, sillä minulla ei ole kuumetta mikä taas yleensä liittyy nielurisatulehduksiin, mutta kurkkuni on tässä päivien mittaan kipeytynyt ja tuota ällöä eritettä esiintyy vähä väliä, varsinkin aamuisin yön jälkeen valeaa eritettä on taas noukittavissa. Erite on limantapaista ja selvästi jokin tulehdus kurkussa ja nielurisoissa on, eritteen mukana tulee myös hieman verta kun sörkkii noita nielurisoja.. Yleiskunto on kans hieman huonontunut, tai siis kurkkua särkee kokoajan, myös päähän.
Kävin lääkärissä ja he ottivat nielunöytteen streptokokkia varten jonka tuloksia odottelen, mutta en tajunnut pyytää otettavaksi näyttettä myös sukupuolitautia varten. Kannattaako minun pyytää uusi lähete tätä varten vai voiko sukupuolitauti ilmetä tässä tavallisessa nielunäytteessä. Sain myös antibiootit siis nielurisatulehdukseen, mutta olen nyt 3 pvä syönyt niitä ja tämä tauti tuntuu vain pahenevan. Tuntuu että olisi kokoajan pala kurkussa, ääni on käheytynyt, nielurisat yhtä turvoksissa ja tuota ällöä eritettä syntyy/ tulee tuosta toisesta nielurisasta.
Eniten pelottaa voiko tämä olla Hiv- ensioireita, luin että sen ensioireita on justiinsa mononukleoosin tapainen nielutulehdus joka voi kestää jopa 1-4vko!
Klamydian ja tippurin voi todeta jo 1-2vkon päästä.. Voisiko tämä olla sika jompikumpi näistä? En tiedä ja haluiaisin vastauksen että millaisia oireita liittyy jos on suussa klamydia/tippuri.
Eniten pelottaa että tämä voi olla Hivin ensi oireita??? Ja sen toteamaksi pitäisi odottaa 3kk! Näiden oireiden kanssa! En kestä.

Toivoisin että vastaisitte, kiitos!

Vastaus

Hei! Hienoa että olet käynyt lääkärillä! Mikäli sinulta on löytynyt streptokokki, antibiootin pitäisi auttaa. Muussa tapauksessa tarvitset lisätutkimuksia ja uuden ajan lääkärille. Olet myös oikeassa siinä että suuseksissä voi saada seksitautitartunnan. Näytteet pitää siinä tapauksessa ottaa nielusta, eikä esimerkiksi klamydia-tai tippuritartunta näy streptokokkinäytteessä koska kysymys on eri bakteerista. Hiv-tartuntariski suuseksissä on häviävän pieni mutta mahdollinen sillä osapuolella joka saa esiliukastetta, spermaa tai emätineritettä suuhunsa. Hiv-testissä voi käydä jo ennen kuin kolmen kuukauden turvaraja on saavutettu sillä usein se näkyy jo kahdeksaan viikkoon mennessä. Täysin luotettava testitulos hivistä saadaan kun 12 viikkoa on saavutettu riskistä.

Tarttuuko hepatiitti näin?

Kysymys

Pieni lapseni istui tuttavani sylissä. Hän työnsi sormensa tuttavani suuhun ja laittoi välittömästi tämän jälkeen saman sormen omaan suuhunsa. Voiko hepatiitti b tai c tarttua näin mikäli tuttavallani sellainen sattuisi olemaan?

Vastaus

Hei! Hepatiitit eivät tartu syljen välityksellä eivätkä hiv ja hepatiitit tartu muissakaan arkitilanteissa. Sinun ei tarvitse olla huolissasi!

Hiv:n tarttuminen

Kysymys

Hei!

Jos kävisi silleen että joku olisi heittänyt huumeneulan/ruiskun maahan (neula ”peitettynä” tai jotenkin silleen ettei se periaatteessa voi pistää) ja vahingossa kävelisi sen yli vaikka lenkillä kiireessä, niin eihän sellaisesta tilanteesta voi tarttua mitään vaikka kengän pohjiin ja sitä kautta vaikka kotiin(jossa saattaisi kävellä paljain jaloin vaikkapa eteisessä)? Jos siis neulan käyttäjällä olisi ollut HIV.

Vastaus

Hei! Kuvailemassasi tilanteessa ei ole hiv-riskiä. Edes neulanpistotapaturmista työperäisenä tai ihon lävistäneistä "maastoneuloista" ei ole suomessa koskaan todettu hiv-tartuntaa.

Suuseksi ja afta

Kysymys

Suuseksissä on pieni hiv-tartunnan mahdollisuus sillä osapuolella joka saa spermaa suuhunsa. Lisääkö suussa oleva afta hiv-tartunnan riskiä?

Vastaus

Hei!  Maailmalla on raportoitu tapauksia, jossa hiv on tarttunut suuseksissä, tähän on liittynyt tartunnan saaneen korkea virusmäärä sekä suun limakalvojen huono kunto (esim. ientulehdus). Tarkkaa tietoa hiv-tartunnoista erityisesti aftojen kautta ei ole tiedossa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää että suun limakalvojen hyvä kunto lisää suojaa tartunnalta. Suuseksissä tarttuvuus on kuitenkin selkeästi huonompi kuin suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä.

tartunta insuliinikynän neulasta

Kysymys

Pistin asiakkaalle insuliinia. Menin irrottamaan neulan asianmukaisesti riskijäteastialle. kun otin neulan pois, pidin neulan muoviosasta pihtiotteella, peukalolla ja keskisormella kiinni. Laskin etusormeni muoviosan suuta vasten sille puolelle, jossa neulaa näkyy jonkin verran ja joka siis menee kynän sisälle. Sormeni osui siihen. En osaa sanoa, meniköneula yhtään ihon alle, mutta ainakaan selvää pistoa en tuntenut. Tutkailin sitten puhdasta samanlaista neulaa ja minusta tuntuu, että neula on tylpempi tällä puolella jolle sormeni osui, kuin sillä puolella jolla pidtetäpistetään, ja että minun olisi täytynyt tökätä sormeni siihen aika lujaa. Haluaisin kuitenkin vielä kysyä, että onko tässä hiv-tartunnan vaaraa? Hepatiittirokotukset ovat kunnossa.

Vastaus

Hei! Toki pistostapaturmassa olisit tuntenut neulan piston kun se lävistää ihon. Sormenpäissä on runsas verisuonisto jolloin olisit huomannut myös pistokohdassa verta.  Insuliinineulaa käytetään insuliinia annosteltaessa ihonalaisessa kudoksessa. Siellä verisuonitus on heikkoa, eikä insuliinineulaan tule juurikaan verta. Työperäiset pistostapaturmat tulee aina hoitaa asianmukaisesti työterveyshuollossa. Työpaikalla tulee olla ohjeistus pistostapaturmien varalta. Kannattaa selvittää missä oman työpisteen ohjeet ovat ja tutustua niihin huolellisesti. Suomessa ei ole todettu yhtään ainoaa työperäistä hiv-tartuntaa.

Hepatiitit ja hiv

Kysymys

Moi. Kävin labrassa verikokeella. Nostin hihaani sen verran, että hoitaja laittoi staasin(”kiristyslenkin”) osittain paitani päälle. Kun koe oli otettu hoitaja laittoi taitoksen pistokohdan päälle, mutta hihaani laskiessa se oli mennyt jotenkin ”ruttuun” ja tämä osa hihasta jossa staasi oli ollut, painuikin pistokohdan päälle. Onko tässä mitään riskiä saada hepatiittia tai hiviä, kun reikä menee kuitenkin suoraan suoneen ja, jos staasissa olisi ollut ennestään jonkun toisen infektoitunutta verta/veritahra. Eli voiko virukset ”levitä” staasista hihaan ja hihasta taas pistokohdan kautta suoneen? Olen aika hermona tapahtuneesta, joten toivon todella saavani vastauksen. Kiitos.

Vastaus

Hei! Voit olla huoletta, hiv ei voi tarttua kuvailemallasi tavalla.  Hiv ei voi tarttua miltään pinnoilta!

hiv esineestä

Kysymys

voiko saada tartuntaa, jos koskee johonkin pintaan tai esineeseen, jossa on toisen ihmisen verta tai spermaa ja sen jälkeen hieroo vahingossa silmiä tai raapii pyllyä? Onko mitään mahdollisuutta?

Vastaus

Pinnoilta tai esineistä ei ole mahdollista saada hiv-tartuntaa. Hi-virus on hauras, eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella joutuessaan tekemisiin ilman kanssa. Voit siis olla huoletta.

 

hiv tartunta

Kysymys

Onko mahdollista, että olen saanut Hiv tartunnan? Olen harrastanut seksiä ulkomaalaisen miehen kanssa, käytimme joka kerta kondomia. Parina kertana kondomi luiskahti pois lopussa, mutta sain sen nopeasti pois emättimestä ja sperma oli vielä kondomissa. Minulla ei ole ollut mitään oireita, ainoastaan omituisia pieniä näppylöitä kaulassa. Näpyt eivät kutise.

Vastaus

Kondomi oikein käytettynä suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta. Penis on syytä vetää ulos heti siemensyöksyn jälkeen, ennen kuin erektio on kokonaan hävinnyt. Kondomista on pidettävä kiinni peniksen tyven kohdalta, ettei kondomi luiskahda pois päältä ja ettei siemennestettä pääse valumaan siitä ulos. Kuvailemassasi tilanteessa ei ole hiv tartunnan riskiä, jos yhdyntä on lopetettu heti kondomin luiskahdettua pois.

 

ihottuma ja testi

Kysymys

Hei! Minulla on rintakehässä punaisia laikkuja jotka ilmestyvät erityisesti kun olen rasituksessa. Sitten ne taas katoavat. Iho normaalin näköinen välissä mutta omituiset laikut ilmestyvät kerran pari päivässä kun veri alkaa kiertää. Ikinä ennen ei ole tätä ollut. Voiko tämä olla ihottumaa jos punoitus ei kokoaikaista, kestää muutamia minuutteja?
Riskitilanteita kaksi, reilu viisi viikkoa ja alle viikko ennen viimeisintä hiv testiä. Ihottuma alkoi viimeisintä riskikertaa seuraavana päivänä joten olen enemmän huolissani tuosta viiden viikon takaisesta. Käyn uudelleen testissä kun aikaa on kulunut mutta kuinka luotettava testi on viiden ja puolen viikon jälkeen? Kyseessä suuseksi, sain vain esiliukastetta limakalvolleni.

Vastaus

Hei! Suuseksissä on pieni hiv-tartunnan riski sillä osapuolella joka saa esiliukastetta, spermaa, emätineritettä tai kuukautisverta suuhunsa. Oireiden perusteella hiv-tartuntaa ei voi päätellä, joten hienoa kun olet menossa testiin. Hiv testi on täysin luotettava, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Valtaosa tartunnoista voidaan kuitenkin todeta testeissä jo aiemmin. Hiv-vasta-aineet voidaan havaita testeissä jo 2-8 viikon haarukalla riskitilanteesta.  

 

hiv käsistä

Kysymys

Olette maininneet, että käsien välityksellä tapahtuva seksi on turvallista eikä hiv-tartunnan vaaraa ole. Entäs onko seuraavassa tilanteessa minkäälaista riskiä? Jos työntää sormia takapuoleen ja sormissa on pieniä haavaumia. Kerran minulle ainakin kävi niin, että miehen työntäessä sormia samalla tuli haava peräaukkoon (varmaan raapaisusta). Eli jos mulla olisi haavoja peräaukossa ja toisella osapuolella käsissä. Onko mitään hiv-riskiä?

Vastaus

Hei! Pienet haavaumat eivät haittaa. Käsissä pitäisi olla tuoreita, vuotavia, syviä avohaavoja jotta hiv-tartunta olisi mahdollinen.

suuseksi ja afta

Kysymys

Hei. Olen tietoinen siitä, että suuseksissä on pieni riski saada hiv sillä osapuolella, joka saa spermaa suuhunsa. Lisääkö suussa oleva afta riskiä hivin suhteen suuseksissä?

Vastaus

Hiv voi tarttua seksiteitse vain suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä osapuolelle joka saa spermaa, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa.

Tupakka ja HIVin tartuntariski

Kysymys

Voiko HIV tartunnan saada, jos polttaa HIV positiivisen kanssa samaa tupakkaa, niin että tämä positiivinen on polttanut esim puolet tupakastaan ja sitten antaa loput toiselle henkilölle? Kasvaako tartuntariski, jos huulet ovat rohtuneet ja nirhaumilla ja suussa on haavaumia?

Kuinka kauan HI-virus elää pinnoilla?

Vastaus

Hiv voi tarttua vain suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä osapuolelle joka saa spermaa, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa, jaettujen huumeruiskujen välityksellä, veren- tai elinsiirrossa (Suomessa ei ole todettu yhtään luovutetun veren välityksellä tarttunutta HIV-infektiota sitten vuoden 1986, jolloin verenluovuttajien HIV-seulonta käynnistettiin), äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Hiv ei tartu arkipäiväisissä tilanteissa, kuten kosketuksesta, pinnoilta, suutelemalla eikä eläinten välityksellä. Hiv ei tartu myöskään virtsasta, hiestä eikä syljestä. Tupakasta ei voi saada hiv tartuntaa. Hi-virus on hauras, eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella joutuessaan tekemisiin ilman kanssa.

sovituskoppi

Kysymys

Moi. Onko hiv vaarassa jos pistää sormensa esimerkiksi aikaisemman asiakkaan sovituskoppiin jättämään ruiskuneulaan ja pisto on pinnallinen (vastaa pintanaarmun syvyyttä)?

Olette vastanneet, että vaikka pintanaarmuun joutuisi tuoretta verta, hiv-riskiä ei ole. Koskeeko sama sääntö pinnallista kontaktia neulan kanssa, tällöinhän veri ei pääse pintanaarmua syvemmälle? Eli haavan täytyy olla verikontaktissa syvä avohaava ja neulanpiston pistotapaturmassa syvä?

Vastaus

Verikontaktissa hiv vaatii tarttuakseen sen, että infektoitunutta verta on päästävä suoraan verenkiertoon.

1 2 3 4 5 40