hei

Kysymys

Voiko hiv tarttua jos kynnen alle menee toisen ihmisen verta?

Vastaus

Hiv ei tartu jos kynnen alle menee toisen ihmisen verta.  

Huoli lapsesta

Kysymys

Hei. Olimme ulkomailla ja jouduin käyttämään lasta lääkärissä. Lääkäri alkoi katsomaan lapsen nieluun puulastan avulla niin että lastan toisella päällä malliksi kosketti omaa kieltään ensin. Sen jälkeen hän pyöritteli lastaa käsissään nopeasti ja laittoi lastan lapsen suuhun. En kerennyt estää tapahtumaa koska kaikki tapahtui tosi nopeasti. Nyt minulla on jäänyt vaivaamaan että onko toisen (tässä tapauksessa lääkärin) suussa mahdollisesti käyneen puulastan kautta mahdollista saada esim hiv tartunta? Tai hepatiitti tartunta, joka ilmeisesti jossain tapauksissa voi tarttua myös syjen kautta? Asia mietityttää kovasti mutta en ole sen osalta täällä kotimaassa tehnyt mitään. Tapahtumasta on kuukausi aikaa.Onko syytä hakeutua lääkäriin ja tehdä jatkoselvityksiä? Onko huoleni turhaa? Lapsi on rokotettu b-hepatiittia vastaan n. 4 vuotta sitten ja ennen reissua sai ensimmäisen a-hepatiitti rokotteen. Tämä asia vaivaa minua kovasti.

Vastaus

Hei, kuvailemassasi tilanteessa ei ole hiv-tartunnan tai hepatiittitartunnan riskiä. Hiv ja hepatiitit eivät tartu syljen välityksellä. Jos lapsellasi on myös rokotukset hepatiitteja vastaan, eivät ne voi tarttua siitäkään syystä. Infektiotauteja kohtaan esiintyy usein epärealistisia ja toistuvia pelkoja. Tällöin voi olla hyvä pohtia, mistä pelko johtuu ja hakeutua tarvittaessa esimerkiksi terveyskeskukseen keskustelemaan aiheesta, jotta pääsee irti omaa elämää haittaavista huolista. Vastaamme sivuillamme B- ja C-hepatiitteja koskeviin kysymyksiin pääsääntöisesti vain silloin, jos kysymys liittyy tartuntariskiin seksissä.

hei

Kysymys

Olen löytänyt tätä muistuttavan kysymyksen mutta voiko hiv tarttua suuren rikkinäisen finnin kautta josta tulee paljon verta?

Vastaus

Hei, Jos elimistöstä ruiskuaa verta suoraan limakalvoille tai suureen tuoreeseen avohaavaan, voi hiv-tartunnan riski olla mahdollinen, mutta verta täytyisi päästä verenkiertoon runsaasti, jotta riski olisi mahdollinen. Isostakaan finnistä ei tule puristamalla runsaasti verta, joten kuvailemassasi tilanteessa ei ole hiv-tartunnan riskiä.

hiv wcstä

Kysymys

Kävin yleisessä WC:ssä ja vaikutti melko epäsiistiltä. Penikseni pää osui vahingossa wc-pöntön reunaan, jossa oli jotain punaista eritettä (edellisen Wc-kävijän kuukautisverta mahdollisesti). Onko hiv-riskiä lainkaan?

Vastaus

Hei, Hi-virus tuhoutuu pinnoilta muutamassa sekunnissa, eli kuvailemassasi tilanteessa ei ole hiv-tartunnan riskiä.

outoja pelkoja hivin suhteen

Kysymys

Tämä saattaa kuulostaa oudolta mutta haluaisin selkeän vastauksen, jotta voisin päästää peloista irti. Jostain syystä minulla on aina pelko että saan hiv tartunnan arkitilanteissa, vaikka tiedän että hiv kuolee joutuessaan ilman kanssa tekemisiin ja olen joitain samanlaisia vastauksia täällä nähnyt. Mutta toivoisin saavani henk. kohtaisen vastauksen.
Voiko hiv tarttua vaatteista, jos käytän samoja housuja esim jonkun kanssa, enta jos housuissa on jonkun eritetta? Entä jos käytän vahingossa toisen alushousuja tai pyyhin väärällä pyyhkeellä uimahallissa? entä jos joku kokeilee pikkuhousujani tietämättäni? Tämä vaivaa minua sillä pesen koko ajan vaatteitani siltä varalta että niitä on joku huomaamattani kokeillut. Entä jos nukun kaverini sängyssä jossa voi olla eritteita? Tarttuvatko mitkään taudit vaatteista tai pinnoilta niin että eritettä pääsisi alapäähäni. nämä asiat vaivaa mieltäni päivittäin.

Vastaus

Hei, Missään kuvailemistasi tilanteista ei ole hiv-tartunnan riskiä. Kuten jo kerroit tietäväsikin, hi-virus tuhoutuu muutamassa sekunnissa joutuessaan ilman kanssa kosketuksiin, ja tällöin se ei voi aiheuttaa uutta tartuntaa, vaikka sitä olisi jossakin pinnalla, vaatteissa, lakanoissa tms ja ne koskisivat sinua. Jatkuvaan hiv-tartunnan pelkoon kannattaa pyytää keskusteluapua esimerkiksi omalta terveysasemalta. Voit myös soittaa Hiv-tukikeskuksen neuvontapuhelimeen, puh. 0207 465 705 (ma-pe 10-15:30).

hiv ulkomailta

Kysymys

Hei,
Jouduin lapseni kanssa lääkäriin ulkomailla ja häneltä otettiin nielunäyte voimakkaasti kaapien nielurisoja. Huomasin, että näytteenottotikun päässä oli jotain punertavaa, joten nyt on alkanut huolestuttamaan, että jos tikussa olisikin ollut vahingossa toisen potilaan verta, jolla ”raavitaan” näyte lapseni nielusta, onko minkäänlaista riskiä saada hiviä?

Vastaus

Hei, hiv-virus n hyvin hauras, eikä se tartu kuvailemasi kaltaisissa tilanteissa. Voit siis olla asian suhteen huoletta.

Lapsesta kova huoli

Kysymys

Hei. Ollessamme hiljattain ulkomailla, meille tuntematon henkilö käytti esinettä suussaan ja samantien se oli lapsen suussa. Onko mahdollista että lapsi olisi saanut b tai c-hepatiitti tartunnan, tai hiv tartunnan esineen välityksellä? Asia vaivaa kovasti, enkä pääse yli tapahtuneesta. Mitä voin tehdä asian osalta, vienkö lapsen testeihin?

Vastaus

Hei. Kertomaasi tilanteeseen ei liity riskiä hiv- tai hepatiittitartunnoista. Ne eivät tartu esineiden välityksellä joita käytetty suussa, eivätkä suutelemalla. Testeille ei ole tarvetta.

Tartunta äidistä lapseen synnytyksessä

Kysymys

Nykyäänhän ei ole paljon c hepatiitti ja hiv tartuntoja äidistä lapseen synnytyksen yhteydessä. Miten se on mahdollista ettei tartuntoja ole, kun äidistä tulee paljon verta ja veristä eritettä yms. Vertahan on paljon lapsessakin, kun se syntyy.

Vastaus

Hiv tartunnat äidistä lapseen pystytään estämään lähes täysin, siten että äiti syö raskauden aikana hiv-lääkkeitä, jotka laskevat virusmäärän eritteissä niin alhaiseksi, että hi-virus ei tartu lapseen raskauden tai synnytyksen aikana.

hiv tartunta lapseen

Kysymys

olen toisinaan hyvin peloissani lapseni puolesta. Meillä on hiv-positiivinen sukulainen, joka tykkää leikkiä kovasti lasteni kanssa ja hän usein riehuukin niiden kanssa. Nyt viikonloppuna kävi niin, että sukulaismies sai polveensa haavan, joka vuoti vähän ja 3-vuotias lapseni oli hänen sylissään. Näin kun lapseni sormi hipaisi tätä verta vuotavaa haavaa ja sen jälkeen laittoi suuhun käsiään ja kaivoi nenää. Joka tilannetta en voi millään ”vahtia” ja en tiedä, kuinka monta kertaa on käynyt vastaavaan. Kertokaa, onko minkäänlaista riskiä? Lapseni sormessa hyvin todennäköisesti oli tuoretta verta ja sen jälkeen heti suoraan sormi nenään/sormi suuhun (niinkuin pienet lapset tekee). On tosi piinaavaa aina, kun tämä sukulaismies tulee kylään tai ottaa hoitoon lapsiani. Voiko hiv tarttua nenän limakalvoilta tai suun kautta kuvaamallani tavalla??
Kiitos, tärkeä palsta.

Vastaus

Hiv  ei tartu käsien välityksellä, eikä Hiv-tartunnan saanut henkilö aiheuta tartuntariskiä ympäristölleen. Asia selvästi huolestuttaa sinua. Halutessasi voit keskustella asiasta luottamuksellisesti soittamalla puhelinneuvontaamme. Hiv-tukikeskuksen valtakunnallinen neuvontapuhelinnumero 0207 465 705 on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10.00 – 15.30.

tartuntamahdollisuusko?

Kysymys

Hei.
Setäni on hiv-positiivinen. Hän on aina silloin tällöin meillä kylässä ja tykkää kovasti leikkiä pienten lasteni kanssa. Nyt viimeksi, kun hän oli kylässä, hän soitti 3-vuotiaan lapseni melodikalla (sma idea kuin nokkahuilussa, mutta suuosa leveämpi). Aivan samantien kun lopetti soittamisen, tyttäreni laittoi melodikan suuhun ja alkoi soittaa. Setäni käyttää lisäksi tykkinuuskaa paljon (käyttänyt pitkään) ja välillä hänellä onkin suun limakalvot verillä. Nyt pelkään aivan hirveästi, että voiko lapseni olla altistunut hiville? Lapsellani oli myös haava huulessa tällöin. Onko minkäänlaista hivin tarttumisriskiä? Melodikan vaihto suusta suuhun kesti vain 1-2 sekuntia enkä voi olla varma oliko setäni ikenet verillä nyt. Pelottaa juuri tuon nuuskan käytön takia ja se kun lapsellani oli haava huulessa. Auttakaa! Onko mitään riskiä?

Vastaus

Hei. Mainitsemassasi tilanteessa ei ole hiv-tartunnan  riskiä. Hi-virus on hauras eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella, eikä myöskään tartu pintojen välityksellä.

hiv lääkäristä

Kysymys

Olin Tallinassa lääkärissä ja hän tunnusteli peräaukkoani sormin (työnsi siis sormet peräaukkoon). Lääkäri laittoi hanskat päälle ja otti jotain liukuvoidetta, mutta nyt olen alkanut miettimään, että entä jos edelliselle potilaalle onkin tehty vastaava tutkimus ja liukuvoide tuubi on jotenkin kontaminoitunut hänen eritteistään, onko tällaisessa mitään riskiä saada hiviä? Lääkäri koski tuubiin hanskoillaan, jotka työnsi minuun. Tai entä jos lääkärin hanska hajosi (hänellä oli aika pitkät kynnet), voiko käsien välityksellä saada mitenkään hiviä peräaukkoon? Minulla on haavoja takapuolessa ja siksi tämä huolestuttaa. Ja myös se, kun jouduin Tallinnassa lääkäriin ja siellä on hiv-positiivisia enemmän.
Tosi huolestunut, onko minkäänlaista riskiä?

Vastaus

Kuvailemassasi tilanteesa ei ole minkäänlaista hiv tartunnan riskiä. Hi-virus on hauras, eikä elä ihmiskehon ulkopuolella. Hiv voi tarttua vain suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä osapuolelle joka saa spermaa, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa, jaettujen huumeruiskujen välityksellä, veren- tai elinsiirrossa (Suomessa ei ole todettu yhtään luovutetun veren välityksellä tarttunutta HIV-infektiota sitten vuoden 1986, jolloin verenluovuttajien HIV-seulonta käynnistettiin), äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana.

hiv peräaukon kautta

Kysymys

hei,
olen todella peloissani seuraavasta tapauksesta: olen homo ja harrastin anaaliseksiä. Käytimme kondomia anaaliseksin aikana. Mies ei kuitenkaan lauennut, vaan vasta aktin jälkeen, kun kondomi oli jo otettu pois. Spermaa tuli takapuolelleni ja hänen käsilleen runsaasti. Heti tämän jälkeen mies työnsi spermaiset sormet peräaukkooni. Onko tällaisessa hivin riskiä?
Hänellä oli siis tod.näk. runsaasti tuoretta spermaa käsissä ja työnsi kädet peräaukkooni.
t. pelokas

Vastaus

Hei, Suojaamattomassa anaaliyhdynnässä on suurin hiv-tartunnan riski. Kondomi yhdessä vesiliukoisen tai silikonipohjaisen liukuvoiteen kanssa suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta anaaliyhdynnässä. Kuvailemassasi tilanteessa on hyvin pieni hiv-riski. Hi-virus on hauras, eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella. Mikäli asia vaivaa sinua, käy hiv-testissä, kuin tilanteessa on kulunut 3 kuukautta. Muut seksitaudit, kuten klamydia tarttuvat huomattavasti helpommin kuin hiv. Mikäli epäilee saaneensa seksitautitartunnan peräaukkoonsa, tulee näyte ottaa peräaukosta.

thaihieronnan ovi

Kysymys

Olen varmasti luulotautinen mutta voiko olla sukupuolitaudin tartuntariskiä olla joskosken thaihieronnan oveen

Vastaus

Hiv- tai muut seksitaudit eivät  tartu pinnoilta. Kuvailemaasi tilanteeseen ei sisälly minkäänlaista hiv- tai muiden seksitautien riskiä.

HIV tartunta puremahaavasta?

Kysymys

Voiko HIV tai jokin muu sukupuolitauti tarttua puremahaavaan joutuneesta syljestä? Eräs ulkomaalaistaustainen puri käteeni reilu viikko sitten ja olen alkanut pelkäämään, että hänellä on ollut joku tauti. Haava näyttää nyt kuin se olisi palohaava ja näyttää paranevan hitaasti.

 

Vastaus

Hei! Hiv-tartunta pureman kautta on mahdollinen mutta äärimmäisen harvinainen. Riski on olemassa mikäli purija on hiv-positiivinen ja hänen purressaan  ikenistä tai muualta suun limakalvoilta vuotaa selkeästi verta haavaan. Haavan tulee olla syvä, tällöin purema on läpäissyt kaikki ihon kerrokset. Itse sylki ei ole tartuttava erite. Koska hiv-positiivisuutta ei voi päätellä esimerkiksi kansalaisuuden mukaan ja pelkäät tartuntaa, voit käydä hiv-testissä kun riskistä on kulunut kolme kuukautta. Ihon pinnalla on runsaasti bakteereja ja ihon rikkoutuessa pienetkin haavat tulehtuvat herkästi. Kannattaa näyttää ihoa lääkärille, saatat tarvita antibioottilääkityksen tulehdukseen.

Hiv tartunta likavedestä

Kysymys

Moikka! Joudun työni puolesta paljon tekemisiin likaveden kanssa. Olen siivooja ja siivoan kohteita, missä on usein kuivunutta verta lattialla. Onko minun mahdollista saada tartunta, kun kaadan likavesiä pois ja kosken moppiin, jolla olen mopannut kuivunutta verta? Minulla oli tässä vaiheessa hanskat jo pois käsistä. Minulla oli kädessä myös pieni nirhauma, jossa ihon ulointa kerrosta oli kuoriutunut hiukan pois, mutta verta ei tullut. Olenko voinut saada tartunnan, ku likavettä joutui haavaan? Pitääkö minun mennä testiin, asia huolettaa kauheasti?

Vastaus

Hei! Hi-virus ei tartu mistään eritteistä jotka ovat ihmisen elimistön ulkopuolella. Hi-virus ei elä pinnoilla eikä missään nesteissä, kuten pesuvedessä. Kuvailemassasi tilanteessa ei ole riskiä hiv- tartunnalle.

Pistos tartunta

Kysymys

Hei. Olin ulkomailla ja minua päin käveli mies ja hän osui käteeni. Tämän jälkeen katsoin käteeni ja kädessä oli pistojälleä muistuttava naarmu. Onko mahdollista että kyseinen henkilö olisi voinut tartuttaa hivn minuun pistämällä minua neulalla jossa on hiv positiivisen verta ja pitäisikö minun käydä varmuuden vuoksi testissä?

Vastaus

Hei! Ihan mahdotonta päätellä mitä tilanteessa on tapahtunut. Mikäli ihossasi on todellakin ollut selkeä pistosjälki jossa neula on lävistänyt ihosi ja mahdollisesti neulan sisältöä on päässyt verenkiertoosi, voit toki tarkistaa tilanteen niin saat mielenrauhan. Epätodennäköinen tällainen tapahtuma toki on. Hiv-testi on täysin luotettava kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta.

veren tartuttavuus

Kysymys

sanotaan että hiv tuhoutuu veressä kehon ulkopuolella muutamassa sekunnissa. Mitä jos saan suuhuni verta esim lasin välityksellä niin että veri on lasin reunassa vain 1-2 sekuntia ja heti juon samasta kohdasta. Onko riski tällä tavalla olemassa? Pelkään tällaisia arkitilanteita vaikka yritänkin niitä välttää, kuitenkin tällaisia tapahtuu esim humalassa.

Toinen kysymykseni on se että kuinka paljon verta tarvitaan jotta tällainen riskitilanne olisi mahdollinen?

Vastaus

Hei! Hiv tartuntaa ei voi saada arjen tilanteissa, ei miltään pinnoilta eikä ruuasta tai juomasta. Humalassa oleminen ei lisää riskiä näissä tilanteissa. Hiv-tartuntariskiin vaikuttaa enemmänkin viruksen määrä kuin eritteen määrä. Niin kuin itsekin totesit, virus ei ole tartuntakykyinen elimistön ulkopuolella. Hiv-testiin on aihetta jos on harrastanut suojaamatonta seksiä.

Kondoomi jäi emättimeen , vedettyäni penikseni pois.

Kysymys

Harrastin seksiä minulle tutun Suomalaisen prostituoidun kanssa, joka asuu vakituisesti Lappeenrannassa ja olen käynyt hänen luonnaan parin vuoden ajan. Kävi niin, että hän laittoi kondoomin pääle niinkuin aina ja aloitimme seksin aivan normaalisti. Saatuani orgasmin, vedin penikseni välittömästi pois, mutta kondoomi jäi hänen emätimeen, jonka hä heti nappasi sormineen pois. Kondoomi oli ehjä ja pysyi paikallaan koko yhdynnän ajan. Hän ei varmaankaan ole HIV positiivinen, koska on kertonu, ettei ala mihinkään touhuun ilman kondoomia,mutta tämä jäi kalvamaan mieltäni ja onko aihetta mennä testiin.

Vastaus

Hei! Kuvailemassasi tilanteessa on hyvin pieni mahdollisuus saada jokin seksitauti, mutta se on mahdollista käytännössä aina kun suojaamaton limakalvokontakti seksissä toteutuu. Seksitaudit ovat usein oireettomia ja ne voidaan todeta vain testeillä. Toisen henkilön terveydentilaa ei voi päätellä mistään joten on todella tärkeää huolehtia omasta terveydestään käymällä testeissä.

hiv suihkusta

Kysymys

Yritin jo muutama päivä sitten lähettää viestin kännykällä, mutta ilmeisesti se ei onnistunut.
Olin yleisessä suihkussa, kun terskani osui vahindossa suihkussa olevaan hanan ritilään. Koska se oli yleinen suihku, pelkään että olisin voinut saada jonkun sukupuolitaudin. Hanasta tuli vettä silloin kun se osui, jos se nyt mitenkään asiaan vaikuttaa. Toivoisin että voisitte vastata kysymykseeni. Asia vaivaa minua.

Vastaus

Kysymykseesi on vastattu jo aiemmin, tässä vastaus vielä kertaalleen: Hiv tai muutkaan seksitaudit eivät tartu arkipäivän tilanteissa, kuten suihkusta, saunan lauteilta, yhteisistä ruokailuvälineistä jne. Seksitaudit tarttuvat pääasiassa limakalvokontaktissa, kuten suojaamattomassa suuseksissä ja anaali- tai emätinyhdynnässä.

verta haavaiselle iholle

Kysymys

Hei,

Sain toisen ihmisen verta atooppiselle ja haavaiselle iholle. Toisinaan ihottuman ”haavat” halkeilevat ha vuotavat verta vähän. Onko tällaisessa mitään riskiä hivin kannalta? Veri siis roiskahti kontaktitilanteessa henkilön kanssa, joka sai haavan käteensä.
ahdistaa suunnattomasti!

Vastaus

Hei. Pienet haavaumat tai atooppinen iho eivät ole riski hiv-tartunnalle. Ihossa pitäisi olla syvä vuotava haava johon toisen verta joutuisi, jotta tartuntariski olisi mahdollinen.

1 2 3 4 5 46